Er man mere kunstner end akademiker, når man skriver tekster

Mia Rasmussen

Mia Rasmussen

Tekstforfatter og administrerende direktør
Partner og medstifter af Cortekst

Læsetid: 3 minutter

Forfattere betegnes som kunstnere, når de skriver. De skaber kunst gennem ord og sprog. Men hvad med en tekstforfatter? Er man kunstner, når man er tekstforfatter? Er der fuldstændig frie tøjler, når man udfolder sig kunstnerisk, eller er det mere en akademisk proces?

Både og, kan man sige. Man er kunstner i den forstand, at man skaber en tekst, der er kreativ og spændende at læse, men man er samtidig akademiker, når man putter regler nedover det stykke ”kunst” og bruger sin tillærte akademiske viden. Der findes dem, der kun opererer i de ”kunstneriske”, skønlitterære tekster, hvor man skal læse mellem linjerne. Men der findes også dem, der bevæger sig mere væk fra den stereotype kunstnerrolle og bliver nørder på en lidt anden måde, end man umiddelbart forbinder med ordet ”nørd”.
Tekstforfattere – som er de sprognørder, vi mener – er specialister i at skrive tekster med øje for det korrekte og fængende sprog. Man kan sågar sige, at de stræber efter et færdigt og fuldendt resultat. Dermed rykker vi lidt rundt på det kunstneriske og hiver videnskaben ind fra højre. For sprogvidenskab er der jo faktisk noget, der hedder.

Den gode kommunikation

De allerførste tanker om sprog, grammatik osv. stammer helt tilbage fra Grækenlands filosoffer, og de regler, vi følger i dag, har rødder helt tilbage dertil. Men hvorfor skal vi have alle de regler for sprog? Det skal vi, for at vi kan kommunikere med hinanden uden at blive misforstået og være sikre på, at vores budskab, vores ”kunst”, bliver modtaget, som vi havde tænkt os.

Gode og velskrevne tekster er oplysende og letlæselige, og du opdager sikkert slet ikke, at du læser en god tekst. Det er først, hvis teksten er kludret, fyldt med fejl eller opbygget på en underlig måde, at man lægger mærke til den. Så bliver det pludselig en udfordring at læse den, og så er det slet ikke sikkert, at den bliver læst. Derfor er det vigtigt, at man bruger både sin kunstneriske og akademiske side, når man forfatter en tekst.

Kommunikation og kunst i én pulje

Er man så mere kunstner end akademiker, når man arbejder med tekster? Det korte svar er nej. Det lidt længere svar er, at man nok er begge dele: Der skal kunstneriske og kreative tanker til for at skabe noget, og der skal akademiske evner og viden til, for at det, du har skabt, er noget værd. Hvis en tekst er fejlfyldt, uinteressant og grammatisk ukorrekt, vil den af de fleste ikke blive betragtet som noget af værdi – og slet ikke som kunst. Og så er du pludselig hverken kunstner eller akademiker.

Skriv en kommentar