Redaktør

REDIGERING – DET FÅR DU …

 • Vi redigerer dit manuskript, så din tekst står helt skarpt.
 • Vi optimerer din tekst og læser efter, om plot og karakterer fungerer, og tager efterfølgende en dialog med dig, hvor vi sammen kan tale om mulige forbedringer.
 • Vi tager hensyn til din personlige stil som forfatter.
 • Vi vil gerne samarbejde! Vi ved, hvor nemt det er at stirre sig blind på sin egen tekst. Vi ved også, hvor benhård konkurrencen er på markedet. Derfor vil vi give dig muligheden for det bedste førstehåndsindtryk, når dit manus ligger på forlagets bord, eller når læseren første gang læser din bog.

KORREKTUR PLUS – DET FÅR DU …

 • Vi retter alle grammatiske fejl i teksten.
 • Vi retter alle stavefejl i teksten.
 • Vi retter alle slåfejl i teksten.
 • Vi retter som udgangspunkt din tekst igennem med startkomma.
 • Vi retter dine sætningskonstruktioner, så din tekst bliver læservenlig og står skarpere.
 • Vi retter din tekst med øje for dårlig sætningsformulering, så du undgår forvirring og misforståelser.

Manuskriptlæsning hos Cortekst består af en grundig redigering og/eller korrekturlæsning af dit værk, hvor der tages hensyn til din personlige stil som forfatter. Dit færdige manuskript er resultatet af mange måneders flid: Du har sikkert lagt tid, sved og tårer i dit arbejde, for at resultatet blev så godt som muligt. Lad os hjælpe dig med at finpudse de sidste detaljer.

Se et par af de bøger, vi har hjulpet med at lave her …

Skriv til trykken – ikke til skraldespanden!

Vidste du, at forlaget kun læser de første par sider af dit manuskript, hvis dit sproglige udtryk ikke er i orden? Du risikerer altså, at forlaget kasserer din tekst, før potentialet i din historie når at skinne igennem.

Hos Cortekst hjælper vi dig gerne med både de små fejl som kommaer og stavefejl, og vi giver dig også forslag til skarpere formuleringer, som hæver den sproglige kvalitet. Har du brug for mere end korrektur, står vi også klar til at læse dit manuskript med en optimering af fortællingen for øje.

Forbedre dine chancer for udgivelse med en sproglig korrekt tekst, der fastholder redaktør og læsers opmærksomhed, indtil sidste side er vendt.

Hvad skal du gøre?

Du skal kontakte os på mailen info@www.cortekst.dk eller gennem kontaktformularen nederst på siden. Fortæl os, hvor mange sider dit manuskript består af, og hvilken service du ønsker.

Vi tilbyder tre forskellige ydelser:

 • Manuskriptredigering, hvor vi kigger på dit værk med redaktørbriller på for at sikre, at dit plot og dine karakterer fungerer, og at værket har en rød tråd. Som tilvalg retter vi grammatiske fejl, sætningskonstruktioner mm. Vælg denne løsning for en komplet gennemgang og optimering af dit manuskript.
 • Korrektur Plus, hvor vi udover at rette grammatiske fejl også ser på fejl i sætningskonstruktioner og dårligt formulerede sætninger. Vælg denne løsning for at give dit værk de bedste muligheder.
 • Korrektur Basis, hvor vi retter grammatiske fejl som stavefejl, slåfejl, kommafejl og lignende. Vælg denne løsning for en finpudsning af dit manuskript.

Vi vil efterfølgende kontakte dig, så vi kan aftale nærmere om indleveringsdato, afleveringsdato, pris mv.

Vi tager et reservationsgebyr på 25% af den samlede pris, som skal overføres, når du booker, så vi kan reservere datoen. Dette bliver selvfølgelig modregnet den resterende betaling.

På indleveringsdatoen sender du os dit manuskript som en word-fil, vi retter teksten i det aftalte tidsrum og sender derefter teksten tilbage. Hvis du gerne vil have synlige rettelser i din tekst, skal du gøre os opmærksom på dette ved indsendelse af din tekst.

Gennem nåleøjet

I år 2015 blev der udgivet omkring 8.000 skønlitterære titler i Danmark. Det er langt mere, end hvad et almindeligt menneske kan nå at læse i hele sit liv. Det gør læserne kritiske, når de skal vælge den næste bog, for med så megen litteratur er der ingen grund til at beskæftige sig med andet end det allerbedste. Læserne sorterer hele tiden til og fra: Er forsiden kedelig, tager de ikke engang bogen i hænderne, er titlen intetsigende, trækker de på skuldrene, og er bagsiden fuld af stave- og kommafejl, bliver bogen lagt tilbage på hylden og glemt til fordel for en anden. Sproget er et af de vigtigste førstehåndsindtryk, for selvom læseren måske kan gætte sig frem til det, du mener, er det de færreste, der har tålmodigheden til det. Et fejlfrit og flydende sprog gør det nemt for læseren at vælge lige netop din historie.

Men er det ikke forlagets job?

Sandt nok vil forlaget i de fleste tilfælde gå ind og rette de sproglige mangler i dit manuskript – men det kræver, at det bliver antaget af forlaget først. Konkurrencen er hård, for der er mange med forfatterdrømme og en god historie på hjertet, så allerede når forlaget læser dit manuskript, risikerer du at blive sorteret fra på baggrund af sproglige mangler, karakterbrist eller plothuller. Der er ganske enkelt ikke tid og råd til at arbejde med tekster, som kræver for meget redigering. Husk på, at de fleste redaktører kun læser få sider af dit manuskript, før de tager en beslutning. Selvom din idé er genial, nytter det ingenting, hvis manuskriptet bliver sorteret fra, før det når at skinne igennem.

Overvejer du at udgive selv?

Hvis du overvejer selvudgivelse, kan det ligeledes være en god investering at få et par ekstra øjne på din tekst. En korrekt tekst gør værket skarpt og indbydende. Hvis der er stavefejl, slåfejl, kommafejl eller fejl i sætningskonstruktionen, bliver teksten i værste fald uforståelig, og kvaliteten falder. Ved at vælge professionel korrekturlæsning og redigering sikrer du dit værks kvalitet og giver det de bedste muligheder for succes.

Du kan ikke læse korrektur på din egen tekst, men det er du ikke alene om: Det er de færreste, der kan læse korrektur på en tekst, de selv har skrevet. Du ved allerede, hvad der skal stå, og derfor overser du småfejl i farten. Læseren vil derimod føle en stigende irritation over at skulle bruge energi på at læse forbi disse huller i vejen i stedet for at kunne koncentrere sig om den spændende historie, du har bygget op. Du har sikkert allerede brugt lang tid på din fortælling, og det ville være så ærgerligt, hvis drømmen om succes blev stoppet af et par småfejl.

Overlad i stedet din tekst til os, og vi giver den en professionel gennemlæsning, som pudser den af i hjørnerne, så den bliver fejlfri og indbydende.

Brug komma, red liv!

Vi er ofte blevet spurgt om, hvorfor vi går så meget op i kommaer – det er jo bare et lille, ubetydeligt tegn? Vi er dybt uenige. Et komma letter læsningen, så læseren nemmere kan orientere sig og komme igennem lange sætninger med hele betydningen intakt.

Men kommaer kan også rede liv! Der er eksempelvis en verden til forskel i betydningen af de to følgende sætninger:

Lad os spise børn.

Lad os spise, børn.

Du har sikkert hørt eksemplet før, men det understreger pointen så fint, at vi nødvendigvis må hive det frem igen. I den første sætning bliver de stakkels børn spist, fordi forfatteren har glemt et komma. Kommaet i den efterfølgende sætning gør, at børnene i stedet bliver fokus for henvendelsen – det er altså dem, der tales til.

Men også i mindre livstruende situationer, kan kommaet gøre forskellen. I de følgende sætninger har kommaet eksempelvis stor betydning for Viggos chancer for at bestå sin eksamen:

Viggo forbereder sig meget lidt, inden han skal til eksamen.

Viggo forbereder sig meget, lidt inden han skal til eksamen.

I den første sætning studerer han ikke ret meget, og derfor bliver hans præstation nok ikke den bedste, i forhold til den næste sætning, hvor han studerer meget, kort tid før han skal til eksamen.

Hvis du var en af dem, der hadede at sætte kryds og bolle under subjekt og verbum i folkeskolen, forstår vi dig udmærket godt. Hvis din bog er mere end 100 sider lang, får du nok også ondt i hånden, før du når halvvejs. At overlade korrekturen til en professionel sparer dig både tid og besvær, og så er du også sikker på, at det bliver gjort ordentligt.

Respekt for dig som forfatter

Vi har stor respekt for det arbejde, du har lagt i udarbejdelsen af dit manuskript. Derfor retter vi med hensyn til din tekst og retter altså ikke i dit udtryk som forfatter. Enhver forfatter har sit eget penselstrøg, som gør hans eller hendes værk til noget særligt, og vi kunne ikke drømme om at fjerne dit. Vi retter kun deciderede fejl og sætninger, der kan give misforståelser, og vi lader gerne rettelserne være synlige, så du selv kan se og acceptere dem. Hvis vi har forslag til omformulering af en hel sætning, vil vi skrive den i en kommentar, så du selv kan overveje, om du er enig.

Vi kan eksempelvis finde på at omformulere sætninger, der får tungen til at slå knude på sig selv, når man forsøger at læse sætningen højt. Ofte vil løsningen være at finde et synonym til et eller flere af ordene, så sætningen bliver mere flydende. Det kan også være en sætning, der er så lang, at man taber tråden, før man når til vejs ende. I et sådant tilfælde ville vi foreslå at dele sætningen op i to, så teksten bliver mere læsevenlig.

Yderligere tilbyder vi en grundig redigering af dit manus, så plot og karakterer fungerer bedst muligt, og den røde tråd er tydelig. Altid med din personlige stil for øje.

Sprognørder

Vi indrømmer det gerne: Vi er lidt nogle nørder, når det drejer sig om sproget. Vi har et godt øje til grammatik, og derfor læser vi dit manuskript igennem med erfaring inden for redigering og optimering af sproglige formuleringer.

Hvorfor korrekturlæsning?

Korrekturlæsning er en vigtig del af processen med at udgive bøger. Det er her, dit manuskript går fra at være hobbyprojektet i skrivebordsskuffen til at være et professionelt stykke arbejde, der er klar til at finde sin rette plads på hylderne i boghandlen. Læserne er kritiske, og dit værk bliver vurderet på et splitsekund, så hvis den første side afslører stavefejl og kludrede sætninger, bliver bogen sat tilbage på hylden. Vi hjælper dig med at finpudse dit sproglige håndtryk, så dit værk kommer godt fra start.

Hvad hjælper det?

Det gør en verden til forskel! Selv et egennavn, du har glemt at skrive med stort, kan gøre forskellen på, om du går til en ringe tandlæge eller til en tandlæge i byen Ringe. Sproget er fuld af betydning, hvilket skaber mange spændende muligheder, men der skal heller ikke meget til, før meningen bliver en helt anden, end du havde intentioner om. Desuden fremstår din tekst langt mere professionel, hvis den er korrekt, end hvis læseren skal forsøge at læse igennem sjuskefejl.

Hvad får du ud af det?

Du slipper for at analysere samtlige sider af dit manuskript for subjekter og verber! Du kan i stedet tage en velfortjent pause, mens en erfaren korrekturlæser og redaktør retter de sidste detaljer på plads for dig.

Når vi er færdige med din tekst, er der muligvis et par kommentarer, som du selv skal tage stilling til, men ellers er teksten fejlfri og klar til at blive sendt afsted til enten forlag eller tryk.