KORREKTURLÆSER

Har du brug for
korrekturlæsning?

Korrekturlæsning er helt enkelt sagt korrektur af dine tekster. Det handler om at forvandle en helt almindelig tekst til en fejlfri tekst. En fejlfri tekst er en korrekt tekst, hvor der ikke opstår misforståelser mellem teksten og læseren. Derfor undgår du også nemmere misforståelser mellem dig og dine kunder eller dine medarbejdere, når din tekst er korrekt.

Med korrekturlæsning styrker vi din tekst på alle niveauer – fra ordvalg til tekstens helhed.

RET MIN TEKST

KORREKTUR – DET FÅR DU

VI TILBYDER PROFESSIONEL
KORREKTURLÆSNING

HVORFOR KORREKTURLÆSNING?

Afspejler dine tekster din professionalitet? En tekst med mange fejl fremstår sjusket og uprofessionel – hvilket nok ikke er det billede, du ønsker at give af din virksomhed. Hver gang din virksomhed sender noget ud på skrift, bliver dit brand målt og vejet. Kan dine tekster holde til det? Forbrugerne vurderer ubevidst dit produkt ud fra førstehåndsindtrykket. Derfor er teksten lige så vigtig som det visuelle. Og derfor er det vigtigt at få styr på det sproglige, hvis du vil være sikker på at efterlade et godt førstehåndsindtryk.

KORREKTUR ER MERE END STAVEFEJL

Der er en væsentlig forskel på talesprog og skriftsprog. Vi taler ikke, som vi skriver, og vi skriver ikke, som vi taler. Alligevel er der blandingsgenrer, hvor fx en nedskrevet tekst bliver ’talt’, som når dronningen leverer nytårstalen hvert år den 31. december. Eller omvendt når vi sender en sms til en ven, og talesproget bliver til tekst. Talesproget er ofte kludret, kringlet og uklart, da vi ikke bruger den samme tid på at redigere i det, vi siger, som vi bruger tid på at redigere i det, vi skriver. Skrift kan dog hurtigt få karakter af talesprog, hvis det ikke bliver læst og redigeret igennem med henblik på at korrigere tekstens sætninger, så de bliver klare og præcise. 

Dette sætter vi fokus på, når du vælger korrekturlæsning hos os, og du får derfor en tekst, der ikke bare er korrekt, men også tydelig og velformuleret i forhold til netop din teksts budskab og kommunikationssituation.

SKRIV KONKRET OG IKKE ABSTRAKT

Det handler helt konkret om sætningsstruktur. Om hvor lange dine sætninger er. Om agenten i sætningen er den hensigtsmæssige i netop den specifikke sætning. Om verbalet står i tæt forbindelse med subjektet. Om ordvalget afspejler den røde tråd hele vejen gennem teksten. Og om at holde tekstens ordvalg på et lavt abstraktionsniveau, så beskeden bliver konkret, og læseren ikke skal gætte sig til pointen. Er det sort snak (og mere abstrakt end konkret), kan vi anbefale vores blogindlæg om talesprog og skriftsprog.

Med korrekturlæsning retter vi din tekst for fejl, så du får en korrekt tekst retur, der afspejler din virksomheds professionalitet. Din tekst bliver renset for stavefejl, slåfejl og kommafejl. En korrekturlæser støver teksten af og strammer den op. Det giver et struktureret udtryk, og din teksts budskab skinner herefter klart igennem. Når du vælger korrektur, kan du vælge, om vi skal synliggøre vores rettelser, så du selv kan godkende dem, når du får teksten retur, eller om vi blot skal rette.

Sagt lidt mere teknisk er korrekturlæsning en grundig gennemlæsning af dine tekster med fokus på fejl, som skal korrigeres. En korrekturlæsning adskiller sig derved fra en mere simpel gennemlæsning, der fokuserer på tekstens indhold. Det vigtige ved en korrekturlæsning er at analysere, om tekstens indhold og indholdets budskab matcher tekstens materiale (ordene) og funktion (led i sætningerne). Helt kort fortalt udgøres tekstens materiale af ordvalget, mens tekstens funktioner netop er de led, som ordene tilsammen udgøre. 

En korrekturlæser skal kende sin grammatik, og vi lægger stor vægt på, at din tekst bliver læst igennem af dygtige grammatikere. En mindst lige så vigtig egenskab hos en korrekturlæser er dog det trænede øje. For hvad hjælper det, at baggagen er fyldt med grammatiske kundskaber, hvis øjet ikke fanger fejlen? Derfor vægter vi lige så meget, at vi som korrekturlæsere opdager, når noget i teksten skurrer og ikke fremstår korrekt. Så sikrer vi, at fejlene bliver opdaget og korrigeret.

Det er langt fra alle, der ser de små detaljer i teksten, som har indflydelse på forståelsen. De ligger gemt i strukturen, og herfra påvirker de den måde, som din tekst bliver læst på. De fleste tekster fremkalder en bestemt fornemmelse eller følelse i kroppen, hvilket både kan være hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt. Det er i hvert fald værd at tænke over, hvilken følelse din tekst skal fremkalde hos din læser. Derefter er det muligt at dykke ned i tekstens fundament og opdage, hvilke ord og formuleringer der støtter eller generer tekstens formål. 

Det er typisk meget svært at vurdere dette i ens egen tekst, da man jo selv ved, hvad man har skrevet. Og hvad det skal betyde. Det betyder dog ikke, at andre læsere forstår det samme, og derfor kan det være yderst effektivt at få professionelle til at undersøge det og gå teksten efter i alle hjørner.

Vi læser korrektur på stort set alle tekster. Både tekster, der sendes ud til kunder, reklametekster, og tekster til medarbejdere. Det kan altså være alt fra nyhedsbreve, informationsbreve til medarbejdere, pjecer, plakater, hjemmesider, årsrapporter m.fl. Vi kan hjælpe dig med at gøre dit sproglige håndtryk skarpt, så dine tekster går rent igennem til dine modtagere.