En ghostwriter - Hvad er det?

Marie Hvidberg

Marie Hvidberg

Tekstforfatter og projektansvarlig
Partner og medstifter af Cortekst

Læsetid: 5 minutter

Når jeg er til netværksarrangementer og skal præsentere mig selv og mit virke i Cortekst, plejer jeg at sige, at vi laver kreativt kvalitetscontent, som bl.a. kan være ghostwriting. Og efterfølgende får jeg altid spørgsmålet: ”Hvad er en ghostwriter?” Jeg forstår godt, at folk er i tvivl om, hvad en ghostwriter er, men det er faktisk simpelt – og du får svaret i den her blog.

En ghostwriter, eller en bladneger, som det hed i gamle dage, er en tekstforfatter eller journalist, der skriver i en andens navn. Altså hvis du gerne vil have skrevet en bog, skriver jeg den, som om jeg var dig. Ligesom det fremgår af navnet, er en ghostwriter et spøgelse i teksten og spøgelset, der har skrevet teksten.

Hvad laver
en ghostwriter?

En ghostwriter skriver tekster i alle former for andre, som om de selv havde skrevet teksten. Det kan både være store projekter som fagbøger, skønlitteratur, biografier, lange artikler, e-bøger, taler eller rapporter. Man kan også bruge en ghostwriter til mindre opgaver såsom pressemeddelelser, artikler, blogindlæg, ledere og opslag til sociale medier og kommentarspor. Nogle virksomheder har ansat en tekstforfatter, der fungerer som en ghostwriter for virksomheden. Hvis en virksomheds direktør skal skrive lederen i nyhedsbrevet, kampagnefolderen eller holde en stor tale, kan han bruge ghostwriteren til at skrive for ham og i hans sted. Det fremgår altså ikke noget sted, at det ikke er direktøren selv, der har skrevet sin tekst.

En ghostwriter er dog typisk skarpest i bestemte genrer, fordi man altid har en præference for forskellige stilarter og genrer samt mere erfaring i nogle genrer end andre. Derfor skal du helst vælge en ghostwriter ud fra, hvilken type tekst du skal bruge.
Hvis du gerne vil have ghostwrited en fagbog, giver det bedst menig at vælge en tekstforfatter, som før har arbejdet med faglitteratur, så tonen i bogen bliver faglig. Det samme gælder selvfølgelig for alle genrer.

Forskellen på en ghostwriter, tekstforfatter og journalist

Mange ghostwritere kalder sig også bare for tekstforfattere. Man laver en særlig aftalte om, at teksten skal være ghostwriting, sådan så du står som forfatter, og tekstforfatteren ikke nævnes nogle steder, hvis du gerne vil have det. Tekstarbejdet er altså stort set det samme, forskellen ligger i, hvem der står som forfatter til teksten.

En tekstforfatter skriver oftest i sit eget navn eller i sin virksomheds navn. Hvis du er ansat som tekstforfatter i en virksomhed, skriver du i bund og grund altid på vegne af din virksomhed, så om det er dit navn eller virksomhedens navn, der står som afsender, er et fedt.

En ghostwriter kan sagtens være uddannet journalist og er det tit. Mange ghostwritere er journalister og skriver mange andre artikler og tekster end ghostwriting. Journalister er tit gode som ghostwritere, fordi de er vant til at interviewe folk og lytte til deres måde at formulere sig på til citater osv. Og den kompetence er alfa omega som ghostwriter, fordi du skal skrive som en anden og ikke som dig selv. 

Hvad koster
en ghostwriter?

Prisen for en ghostwriter svinger meget afhængig af ghostwriterens erfaring, renommé, længde på opgaven og anonymitet. Journalisten.dk skriver i en artikel om ”de virkelig hemmelige ghostwritere” kontra dem, hvis navn faktisk nævnes. I mange biografier og erindringsbøger står der ”i samarbejde med”, ”fortalt til” eller ”medforfatter”, hvor en ghostwriter ikke er usynlig. Derved kan ghostwriteren altså bruge bogen som reference og markedsføring af sig selv.

Hvis en ghostwriter er helt usynlig og ikke nævnes nogen steder, kan ghostwriteren heller ikke bruge teksten som reference. I disse tilfælde tager ghostwriteren tit en højere pris for opgaven – og det giver jo mening.

Mange forlag betaler en ghostwriter for at skrive biografier og erindringsbøger om kendte mennesker. Her kan bl.a. navnes Michael Holbæk, som fx har skrevet Linse Kesslers ”Linse – jeg gør, hvad jeg vil” og Keld og Hilda Heicks ”Duet for livet”. I sidstnævnte fik Michael Holbæk 90.000 kr. i fast honorar og derefter 7,5 procent af salgsprisen ekskl. moms, når der var solgt 5.000 eksemplarer. (kilde: https://journalisten.dk/sadan-bliver-du-ghostwriter/)

Når der er tale om ghostwriting på kortere bøger eller tekster, er prisen selvfølgelig ikke i nærheden af ovenstående – her skal man også have in mente, at Michael Holbæk er en dygtig forfatter med mange års erfaring, og derfor er hans pris også høj.

Hvordan arbejder
en ghostwriter?

Jeg er i øjeblikket i gang med at skrive en selvbiografi – og ikke om mig selv, for det er ghostwriting. Jeg mødes med kunden en gang om ugen, hvor vi holder interviews, som jeg skriver ud fra. Til hvert interview optager jeg samtalen og skriver noter. Når jeg er tilbage på kontoret, begynder jeg at skrive ved at se på notaterne og høre optagelserne.

Herefter har jeg Mia til at redigere teksten, og til sidst ryger den tilbage til kunden, som læser teksten igennem. Vi tager et kapitel ad gangen og i små bidder, da min kunde helst vil arbejde på den måde, og det giver rigtig god mening for os at gøre det på den måde, så jeg ikke sidder med det ene projekt non stop i flere uger.

For andre kunder har jeg skrevet pressemeddelelser, artikler, fagtekster og blogindlæg samt e-bøger og lavet SoMe.

Der er mange måder at ghostwrite på, men den mest gængse måde er at holde interviews, så man kan fornemme kundens stil, talemåde, formuleringer. At ghostwrite kræver nemlig, at man kan skrive som en anden person, så min egen måde at skrive på ikke skinner igennem i teksten.

Det er en svær disciplin, og det kræver tid at gøre det ordentligt – til gengæld kan det virkelig godt betale sig at hyre en ghostwriter, hvis du ikke selv føler dig ferm i at skrive. Der er nemlig stor forskel på at tale og at skrive (det kan du læse mere om her). Vi har også en del kunder, som hyrer os som ghostwritere, fordi de ikke selv har tiden til at skrive – uanset deres egne kompetencer. Her skriver vi bl.a. både blogs, artikler og e-bøger i samarbejde med dem. Og selvom vores navn aldrig bliver nævnt som ”forfatter”, så gør det ingenting. En god ghostwriter skriver jo ikke som sig selv med sin egen stemme – de skriver for og som en anden. Det er jo ikke os, det handler om.

Du er altid velkommen til at give mig et kald eller skrive til mig, hvis du har spørgsmål til ghostwriting, eller er tvivl, om du burde bruge en ghostwriter til en bestemt opgave.

2 kommentarer til “GHOSTWRITER – HVAD ER DET?”

  1. Kære Cortekst.dk

    Hvad koster det at bruge en ghostwriter? Fx en bog på 100-140 sider?
    Skriver I også på engelsk?

    Svar
    • Kære Filsan.
      Tak for dit spørgsmål. Det er meget forskelligt, hvad det koster at bruge en ghostwriter. En bog på 100-140 sider kræver en del interviews med dig som forfatter, og derefter er der skriveprocessen. Jeg vil gerne give dig et uforpligtende tilbud på det, så skriv eller ring endelig til mig på marie@cortekst.dk og 23 27 11 86
      Vh Marie

      Svar

Skriv en kommentar