SKRIVEBLOKERING?

3 TEKNIKKER TIL AT FÅ DINE FINGRE TIL AT DANSE OVER TASTATURET

Emil Bakkendrup

Emil Bakkendrup

Tekstforfatter

Læsetid: 5 minutter

FØR VORES TEKNIKKER TIL SKRIVEBLOKERING

Minimer tænketid og skriveblokering foran computeren

EFTER VORES TEKNIKKER TIL SKRIVEBLOKERING

Få fingrene til at danse på tastaturet som Bruce - ikke længere skriveblokering

Du sidder og stirrer på det hvide Word-dokument. Din chef spørger dig, om du har dét klar, du havde lovet. Du siger, at det er lige på trapperne og vender tilbage til dokumentet blot for at se cursoren, der som et ur tikker ned mod den deadline, der var for længe siden. 

Historien er måske en kende dramatisk. Men mange, også mig, kender situationen, hvor du skal skrive den skarpe tekst, men dine fingre tager en morfar i mødet med det hvide dokument. Du har fået en gedigen skriveblokering.

Det kan føles ret så ubehageligt. For i modsætning til fritiden, hvor du fx kan gå en lang inspirationstur, er der ofte ikke tid til at gøre det her. Det er nu, det gælder – så hvad kan du gøre?

Heldigvis er tekstforfatteren på den hvide hest kommet til din undsætning med tre teknikker, der hjælper med at nedbryde din skriveblokering og få fut på fingrene igen.

1. Skriv, skriv, skriv din skriveblokering væk

Det er nok den teknik, jeg selv bruger allermest. Det er simpelthen en firmagave til en tekstforfatter, og du kan finde værktøjet, der hjælper dig med det, her: Freewriting værktøj

Tip til at komme udenom skriveblokering: Sæt tid på din skrivning, og se, hvad der sker.

Med værktøjet skriver du uafbrudt i 10 minutter. Stopper du, sletter værktøjet langsomt din tekst. Du kan ikke trykke backspace og slette din tekst, derfor er du nødsaget til at blive ved med at skrive. Du skriver derfor hurtigere, end din indre kritiker kan nå at følge med.

Når de ti minutter er gået, har du en stor bid tekst at arbejde videre med. Ofte er det også her, at du hiver den gode vending eller den interessante tagline op fra kreativitetens reservoir, der flyder uden for den indre kritikers rækkevidde. Og formentlig er du kommet op med andre formuleringer, end den darling du altid gør brug af.

En udvidet version af denne metode finder du på hjemmesiden writeordie.com, der dog – og så er du advaret – har et gyseligt design. Her kan du justere på en række parametre. Det er alt fra, hvor mange ord du i alt skal bruge og skrive i minuttet, og hvor lang tid du har til det.

Downloader du programmet, har du også mulighed for at deaktivere backspace-knappen ligesom i freewriting-værktøjet.

2. Listemani – list din skriveblokering væk

Der er et vist overlap mellem freewriting og denne her. Begge handler om evnen til at slå den indre skolelærer fra.

Sæt dig et bestemt tidsrum og bliv ved med at komme på en ny idé. Start måske med at skrive: ”det kunne være”, og indsæt så et forslag efter det. Kommer du ikke på noget med det samme, så tryk enter til næste linje. Det er rytmen, der er vigtig. Det er den, der giver forslag.

Hemmeligheden bag teknikken er rytmen i listen. Den tvinger simpelthen en til at slå hjernen fra og følge det flow, det giver at skrive et nyt forslag og trykke enter igen. Rinse-repeat.

Fx kan det se sådan her ud med det klassiske ”Hvad skal jeg spise i aften”-problem:

Hurtigskrivning kan hjælpe dig ud af en skriveblokering.

Jeg kan afsløre, at jeg nåede frem til at spise tarteletter med tomat/linsefyld den aften. Det havde jeg ikke prøvet før, men det lyder da lækkert, igå’?

Som du også kan se, er det vigtigt at ignorere korrektur, slåfejl m.m., for så er du i redigeringsfasen, hvor du skal være i idéfasen. Ingen kritik – bare lad dig flyde med.

Jeg bruger den, når jeg skal skrive for Cortekst (blandt andet da jeg skulle komme på indlæg til blogs). Men faktisk bruger jeg den også, når jeg ikke lige kan komme på en titel til en kortfilm, eller jeg skal finde ud af, hvad fanden min hovedkarakter egentlig gerne vil i min novelle. Så laver jeg en liste og bliver ved med at skrive på den i ti til tyve minutter – eller længere.

Efter at have prøvet den utallige gange, så er det en af de teknikker, jeg bliver ved med at vende tilbage til, fordi den giver et hav af muligheder, som jeg så kan sortere i bagefter.

3. Gennemsigtig skrift – skriveblokeringen er out of sight

Den første linje har jeg skrevet på denne måde.

Prøv at markere den tomme linje herover. Kan du se, at der dukkede en sætning op? Den er skrevet med samme skriftfarve som baggrunden.

Hvorfor det? Endnu en gang er det en teknik til din skriveblokering, så du gemmer dig for den indre kritiker. I det her tilfælde er det et slags mindtrick, for hvis du ikke kan se, hvad du skriver, kan du heller ikke dømme det, du skriver.

Jeg opfandt metoden, fordi jeg havde brug for at kunne skrive på et stykke tekst i længere tid og samtidig slukke for min indre kritiker. Det løste denne metode.

Typisk vil jeg sætte 30 min. eller længere tid af. Det afhænger helt af skriveprojektets omfang.

Jeg sætter ikke en alarm, men skriver derudad. Tit sker der det, at tiden forsvinder og den oprindelige halve time bliver til endnu længere tid. Som den listetyv flowet er, kommer den snigende.

Det er en metode, jeg selv har brugt meget, når jeg skulle skrive noveller eller på min bog, fordi det tvinger en til at skrive og skrive og ikke rette i det, fordi det jo ikke er muligt at rette i noget, som jeg ikke kan se.

PS: Det er også en god metode, hvis du sidder i bussen eller toget, og du ikke vil have, at din sidemand kigger dig over skulderen og stjæler dit mesterværk (eller hvis du bare synes, det er sjovt, at din sidemand tænker, hvordan du kan skrive som en galning, uden der dukker noget op på skærmen).

Hvis alt andet går galt ...

Så kan det være, at du lige skal tage et glas vand og gå en hurtig tur rundt om huset. På den måde får du frisk luft til hovedet, og måske popper der en uventet idé op.

Du kan også altid kontakte os. Vi kender knebene, og du slipper for din skriveblokering.