Fuckups er det nye sort

Af Marie Louise Ringgaard
Praktikant hos Cortekst


I en verden fyldt med perfektionisme og i kapløbet mod succes vokser en ny modkultur frem: Fuckups. På sociale medier og i forretningsverdenen bliver det mere og mere acceptabelt at fejle og være en fuckup – og det hyldes med likes og champagne!

Hos LEO Innovation Labs har de valgt at hylde deres medarbejdere, når de begår fejl. Hos firmaet mener man, at nulfejlskultur hæmmer kreativiteten. Derfor fejrer de alle de fejl, der bliver begået, fordi de mener, at man lærer af sine fejl, og at de i sidste ende er med til at skabe bedre resultater. Hvis man ikke frygter fejl, er man måske mere villig til at tage chancer, når man udtænker nye idéer, og det kan være med til at skabe gode resultater for firmaet.

Selvfølgelig har man ikke lyst til at fejle, men ingen kan være perfekte hele tiden. Desværre har der længe været en tendens, hvor man kun kan vise det perfekte. På de sociale medier bliver vi bombarderet med billeder af det perfekte liv. Men det er, som om at denne tendens på det sidste er begyndt at ændre sig. Flere og flere går imod strømmen og vil gerne vise deres svage sider, og at livet ikke altid er perfekt. Her kan fx nævnes den norske skuespiller Ulrikke Falch, der på sin Instagram har stor succes med ikke at være perfekt, samt den danske journalist Ida Rud, der optrådte i DR-programmet Tykke Ida.

At man ikke skal være perfekt og gerne må være en fuckup ses også i iværksættermiljøet. For hvorfor ikke dele sine fejl med andre? Hos Coworking Plus, hvor vi sidder til dagligt, holder de arrangementet ”Fuckup Nights”, hvor fejl bliver hyldet. Fuckup Nights er et globalt fænomen, som bliver afholdt i hele verden. Her kan dem, der har lyst, dele deres fejl med andre. Fænomenet blev skabt, fordi fejl oftest ses som fiasko, men i iværksætterverdenen kan fejl ikke undgås, og i stedet for at skjule sine fejl skal man i stedet dele dem med andre, så fejlene i stedet bliver til brugbar læring.

Som iværksætter …

… vil man gerne have og udstråle succes, og derfor har man måske ikke altid lyst til at dele sine fejl med andre. Men fejl kan ikke undgås. Vi laver alle fejl, specielt når man er helt ny i noget. Nogle af de største forretningsfolk og iværksættere har mange fuckups på CV’et, som de gerne fortæller om, og som gavner alle os andre.

Man behøver måske ikke altid skjule sine fejl. Sommetider kan man vende sine fejl til noget positivt og vise, at man har lært noget af dem. Ens fejl, uperfektionisme og fuckups er med til at udvikle en professionelt og personligt. Så frem med champagnen, hyld en fuckup og post på Instagram, når det ikke går så godt – for fuckups er det nye sort, og vi elsker det!

Skriv en kommentar